Zupa Pho Ga (Phở Gà)
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 20 g imbiru
- 4 goździki
- 3 łyżeczki ziaren kolendry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 biała cebula
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 papryczka chili
- świeża mięta
- świeża bazylia (najlepiej tajska)
- świeża kolendra
- 1 pęczek szczypioru, drobno posiekany
- 2 limonki
- sól
- 4-6 szalotek
Przygotowanie:
Opiec imbir i białą cebulę nad palnikiem. Cebula powinna zmięknąć i zacząć się karmelozować. Umieścić w garnku z kurczakiem i lekko uprażonymi goździkami, anyżem i ziarnami kolendry.
Zalać zimną wodą i zagotować. Gotować delikatnie przez 50 minut lub do momentu, kiedy kurczak jest całkowicie ugotowany. Wyjąć kurczaka z garnka i pozwolić mu się ostudzić, po czym usunąć skórę i porwać mięso na paski.
Pozostały płyn doprawić sosem rybnym i ponownie zagotować, po czym obniżyć gaz i lekko gotować przez kolejne 40 minut, aż zintensyfikują się smaki. Doprawić solą do smaku. Przecedzić wywar i usunąć nadmiar tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba.
Ponownie zagotować wywar, dodać pokrojone na grube kawałki szalotki i gotować póki nie zmiękną. Następnie dodać makaron i też gotować dopóki nie zmięknie. Podawać w miseczkach wraz z garścią porwanego kurczaka, miętą, bazylią i liśćmi kolendry, czerwoną cebulą, szczypiorkiem, kilkoma plasterkami chili i ćwiartką limonki.