Zupa Pho Ga (Phở Gà)

Tagi: zupa, drób, kuchnia-wietnamska, obiad
Autor: Donal Skehan
Czas przygotowania: 2½ godziny
Poziom trudności: 4/5
Liczba porcji: 6
 

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 20 g imbiru
  • 4 goździki
  • 3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 biała cebula
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 papryczka chili
  • świeża mięta
  • świeża bazylia (najlepiej tajska)
  • świeża kolendra
  • 1 pęczek szczypioru, drobno posiekany
  • 2 limonki
  • sól
  • 4-6 szalotek

Przygotowanie:

  1. Opiec imbir i białą cebulę nad palnikiem. Cebula powinna zmięknąć i zacząć się karmelozować. Umieścić w garnku z kurczakiem i lekko uprażonymi goździkami, anyżem i ziarnami kolendry.

  2. Zalać zimną wodą i zagotować. Gotować delikatnie przez 50 minut lub do momentu, kiedy kurczak jest całkowicie ugotowany. Wyjąć kurczaka z garnka i pozwolić mu się ostudzić, po czym usunąć skórę i porwać mięso na paski.

  3. Pozostały płyn doprawić sosem rybnym i ponownie zagotować, po czym obniżyć gaz i lekko gotować przez kolejne 40 minut, aż zintensyfikują się smaki. Doprawić solą do smaku. Przecedzić wywar i usunąć nadmiar tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba.

  4. Ponownie zagotować wywar, dodać pokrojone na grube kawałki szalotki i gotować póki nie zmiękną. Następnie dodać makaron i też gotować dopóki nie zmięknie. Podawać w miseczkach wraz z garścią porwanego kurczaka, miętą, bazylią i liśćmi kolendry, czerwoną cebulą, szczypiorkiem, kilkoma plasterkami chili i ćwiartką limonki.