Zapiekanka wiejska (cottage pie)

Tagi: wołowina, kuchnia-brytyjska, obiad, zapiekanka
Autor: Gordon Ramsay
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
Masa mięsna

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sos Worcestershire
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Obsmażamy mięso na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Gdy mięso jest brązowe, dodajemy starkowaną cebulę, starkowaną marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Doprawiamy łyżeczką sosu Worcestershire. Dodajemy pomidory.

  4. Dodajemy czerwone wino i doprawiamy tymiankiem i rozmarynem.

  5. Dusimy dopóki nie wyparuje większość wody. Całość ma być lepka, ale nie lejąca się.

  6. Nakładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego i wygładzamy powierzchnię.

Ziemniaczane przykrycie

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 żółtka
  • 100g parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy i studzimy.

  2. Gdy wystygną, mielimy w prasce do ziemniaków lub rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Dodajemy dwa żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Konsystencja musi być dość zbita, bardzo lepka.

  4. Wtarkowujemy solidną porcję parmezanu. Sprawi on, że całość ładnie się zarumieni.

  5. Masę nakładamy na warstwę mięsa w naczyniu żaroodpornym i również wygładzamy. Po wierzchu przeciągamy widelec, żeby zrobić kratkę albo inny wzór (chodzi o to, żeby brzegi rowków się zarumieniły), a wierzch dodatkowo doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy warstewką starkowanego parmezanu.

  6. Wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu danie jest gotowe do podania.