Zapiekanka wiejska (cottage pie)
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sos Worcestershire
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie:
Obsmażamy mięso na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy mięso jest brązowe, dodajemy starkowaną cebulę, starkowaną marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy łyżeczką sosu Worcestershire. Dodajemy pomidory.
Dodajemy czerwone wino i doprawiamy tymiankiem i rozmarynem.
Dusimy dopóki nie wyparuje większość wody. Całość ma być lepka, ale nie lejąca się.
Nakładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego i wygładzamy powierzchnię.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 żółtka
- 100g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i studzimy.
Gdy wystygną, mielimy w prasce do ziemniaków lub rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy dwa żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Konsystencja musi być dość zbita, bardzo lepka.
Wtarkowujemy solidną porcję parmezanu. Sprawi on, że całość ładnie się zarumieni.
Masę nakładamy na warstwę mięsa w naczyniu żaroodpornym i również wygładzamy. Po wierzchu przeciągamy widelec, żeby zrobić kratkę albo inny wzór (chodzi o to, żeby brzegi rowków się zarumieniły), a wierzch dodatkowo doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy warstewką starkowanego parmezanu.
Wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu danie jest gotowe do podania.