Tarta z jabłkami

Tagi: deser, ciasto, słodkie, wegetariańskie, wegańskie
Autor: Magda Gessler
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 8
 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 żółtko
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon w proszku
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Posiekać mąkę z masłem. Dodać cukier i żółto i zagnieść kruche ciasto. Odstawić na kilka minut do lodówki.

  2. Umyć jabłka i dobre wytrzeć. Nie obierać ze skórki. Następnie pokroić w cienkie plasterki.

  3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Wierzch udekorować jabłkami tak, aby utworzyły ładny wzór. Posypać jabłka odrobiną cukru, cynamonu i płatkami migdałowymi.

  4. Piec około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

  5. Po wyjęciu z piekarnika, pozwolić tarcie wystygnąć przez godzinę, w przeciwnym razie będzie się rozpadać.