Tarta z jabłkami
Tagi:
deser,
ciasto,
słodkie,
wegetariańskie,
wegańskie
Autor: Magda Gessler
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 żółtko
- 5 dużych jabłek
- cynamon w proszku
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Posiekać mąkę z masłem. Dodać cukier i żółto i zagnieść kruche ciasto. Odstawić na kilka minut do lodówki.
Umyć jabłka i dobre wytrzeć. Nie obierać ze skórki. Następnie pokroić w cienkie plasterki.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Wierzch udekorować jabłkami tak, aby utworzyły ładny wzór. Posypać jabłka odrobiną cukru, cynamonu i płatkami migdałowymi.
Piec około 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Po wyjęciu z piekarnika, pozwolić tarcie wystygnąć przez godzinę, w przeciwnym razie będzie się rozpadać.