Szakszuka
Tagi:
śniadanie,
kuchnia-afrykańska,
wegetariańskie
Autor: Chef John
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów lub 400 g passaty pomidorowej
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 papryczka jalapeño, bez nasion i pokrojona w plasterki
- garść pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bulionu
- pokruszona feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayennne
- świeża pietruszka
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę, pieczarki, paprykę słodką i jalapeño. Cebula i papryka powinny zmięknąć.
Dodać pomidory z puszki i bulion, dodać przyprawy i zaczekać aż wyparuje większość płynu.
W szakszuce zrobić zagłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć patelnię i zaczekać aż białko się zetnie.
Podawać z pieczywem, przybrane pokruszoną fetą i posiekaną pietruszką.