Szakszuka

Tagi: śniadanie, kuchnia-afrykańska, wegetariańskie
Autor: Chef John
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 3
 

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów lub 400 g passaty pomidorowej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 papryczka jalapeño, bez nasion i pokrojona w plasterki
  • garść pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • pokruszona feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayennne
  • świeża pietruszka

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć cebulę, pieczarki, paprykę słodką i jalapeño. Cebula i papryka powinny zmięknąć.

  2. Dodać pomidory z puszki i bulion, dodać przyprawy i zaczekać aż wyparuje większość płynu.

  3. W szakszuce zrobić zagłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć patelnię i zaczekać aż białko się zetnie.

  4. Podawać z pieczywem, przybrane pokruszoną fetą i posiekaną pietruszką.