Strogonoff (bœuf Stroganoff)
Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej polędwicy)
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka śmietany 36%
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w równe kawałeczki w poprzek włókien i obsmażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać łyżkę słodkiej papryki, dobrze wymieszać i wyłączyć gaz. Mięso wyjąć i przełożyć do miski.
Na pozostałym w rondlu tłuszczu obsmażyć przez minutę pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić.
Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i kolejną łyżkę papryki. Dolać wino.
Dorzucić mięso razem z sokami, które puściło. Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie (polędwica wołowa powinna być gotowa w 15 minut, twardsze mięso może wymagać nawet 3 godzin).
Gdy mięso już jest miękkie, obniżyć gaz, dodać śmietanę i musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z ziemniakami lub makaronem.