Strogonoff (bœuf Stroganoff)

Tagi: wołowina, obiad, kuchnia-francuska, kuchnia-rosyjska
Autor: Pascal Brodnicki
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 500 g wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokroić w równe kawałeczki w poprzek włókien i obsmażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu.

  2. Dodać łyżkę słodkiej papryki, dobrze wymieszać i wyłączyć gaz. Mięso wyjąć i przełożyć do miski.

  3. Na pozostałym w rondlu tłuszczu obsmażyć przez minutę pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić.

  4. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i kolejną łyżkę papryki. Dolać wino.

  5. Dorzucić mięso razem z sokami, które puściło. Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie (polędwica wołowa powinna być gotowa w 15 minut, twardsze mięso może wymagać nawet 3 godzin).

  6. Gdy mięso już jest miękkie, obniżyć gaz, dodać śmietanę i musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  7. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z ziemniakami lub makaronem.