Sos tzatziki (τζατζίκι)
Tagi:
sos,
kuchnia-grecka,
wegetariańskie
Autor: Akis Petretzikis
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 400 g jogurtu greckiego (przepis)
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Obrać ogórka i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać szczyptę soli, łyżkę soku z cytryny i przemieszać. Odstawić na bok i zaczekać, aż ogórek puści sok.
Podczas gdy ogórek puszcza sok, zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzema łyżkami oliwy z oliwek i kolejną łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać tak długo, aż wszyskie składniki dokładnie się połączą.
Przełożyć ogórka do ścierki i wycisnąć jak najwięcej soku. Wyciśniętego ogórka dodać do reszty składników i wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby.
Na koniec posiekać koperek i wymieszać z resztą sosu.