Sos tzatziki (τζατζίκι)

Tagi: sos, kuchnia-grecka, wegetariańskie
Autor: Akis Petretzikis
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 1
 

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 400 g jogurtu greckiego (przepis)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Obrać ogórka i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać szczyptę soli, łyżkę soku z cytryny i przemieszać. Odstawić na bok i zaczekać, aż ogórek puści sok.

  2. Podczas gdy ogórek puszcza sok, zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trzema łyżkami oliwy z oliwek i kolejną łyżką soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać tak długo, aż wszyskie składniki dokładnie się połączą.

  3. Przełożyć ogórka do ścierki i wycisnąć jak najwięcej soku. Wyciśniętego ogórka dodać do reszty składników i wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby.

  4. Na koniec posiekać koperek i wymieszać z resztą sosu.