Śledziki marynowane w occie

Tagi: ryba, marynowane, przystawka, kwaśne
Autor: Remigiusz Marczuk
Czas przygotowania: 24 godziny
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 4
Zalewa

Składniki:

  • 100 mL octu spirytusowego 10%
  • 400 mL wody
  • 5 łyżeczek cukru

Przygotowanie:

  1. Wlewamy ocet i wodę oraz wsypujemy cukier do rondelka. Podgrzewamy i czekamy aż całość zawrze.

 

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych (matjasów)
  • 1 duża cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Filety kroimy na kawałki 3-4 cm kawałki.

  2. Cebulę kroimy na plasterki (okrągłe).

  3. W słoiku układamy warstwami na przemian kilka plastrów cebuli i kilka kawałków śledzia. Do każdej warstwy dodajemy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

  4. Całość zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik i czekamy 24 godziny.

  5. Podajemy z pieczywem.