Śledziki marynowane w occie
Tagi:
ryba,
marynowane,
przystawka,
kwaśne
Autor: Remigiusz Marczuk
Czas przygotowania: 24 godziny
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 4
Zalewa
Składniki:
- 100 mL octu spirytusowego 10%
- 400 mL wody
- 5 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Wlewamy ocet i wodę oraz wsypujemy cukier do rondelka. Podgrzewamy i czekamy aż całość zawrze.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych (matjasów)
- 1 duża cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Filety kroimy na kawałki 3-4 cm kawałki.
Cebulę kroimy na plasterki (okrągłe).
W słoiku układamy warstwami na przemian kilka plastrów cebuli i kilka kawałków śledzia. Do każdej warstwy dodajemy liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Całość zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik i czekamy 24 godziny.
Podajemy z pieczywem.