Kurczak po myśliwsku (pollo alla cacciatora)

Tagi: drób, kuchnia-włoska, obiad
Autor: Nigella Lawson
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
  • 200 g boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki soli selerowej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Na oliwie obsmażamy w rondlu pokrojony w kostkę boczek, drobno posiekany szczypiorek i rozmaryn.

  2. Kroimy mięso na dość duże kawałki i dodajemy do rondla. Doprawiamy solą selerową.

  3. Dolewamy wino i czekamy aż zawrze, wtedy dodajemy też pomidory, cukier i liście laurowe. Przykrywamy rondel i dusimy przez 20 minut.

  4. Dodajemy odsączoną fasolę. Gdy będzie gorąca, danie można serwować.