Podpiwek

Tagi: napój, fermentacja, wegetariańskie, wegańskie
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 4/5
Liczba porcji: 10
 

Składniki:

  • 5 L wody
  • 100 g kawy zbożowej
  • 200 g cukru
  • 5 g granulatu chmielowego
  • 0,5 g drożdży

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę. Do wrzątku dodać kawę i cukier. Gotować przez 10 minut, uważając, by nie wykipiało.

  2. Dodać chmiel i gotować kolejne 5 minut.

  3. Schłodzić do temperatury poniżej 40°C. W odrobinie płynu dokładnie rozprowadzić drożdże, wlać do garnka i zamieszać.

  4. Przecedzić przez gazę i rozlać do butelek z zamknięciem patentowym.

  5. Pozwolić drożdżom fermentować cukier przez 2-3 dni. Gdy podpiwek jest już nagazowany, wstawić butelki do lodówki aby zatrzymać fermentację lub spasteryzować.

  6. Podawać schłodzony.