Podpiwek
Tagi:
napój,
fermentacja,
wegetariańskie,
wegańskie
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 4/5
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 5 L wody
- 100 g kawy zbożowej
- 200 g cukru
- 5 g granulatu chmielowego
- 0,5 g drożdży
Przygotowanie:
Zagotować wodę. Do wrzątku dodać kawę i cukier. Gotować przez 10 minut, uważając, by nie wykipiało.
Dodać chmiel i gotować kolejne 5 minut.
Schłodzić do temperatury poniżej 40°C. W odrobinie płynu dokładnie rozprowadzić drożdże, wlać do garnka i zamieszać.
Przecedzić przez gazę i rozlać do butelek z zamknięciem patentowym.
Pozwolić drożdżom fermentować cukier przez 2-3 dni. Gdy podpiwek jest już nagazowany, wstawić butelki do lodówki aby zatrzymać fermentację lub spasteryzować.
Podawać schłodzony.