Pizza

Tagi: kuchnia-włoska, obiad
Autor: Gennaro Contaldo
Czas przygotowania: 2½ godziny
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 4
Masa mąki 500 g
Masa płynów 300 g
Hydracja 60%
Drożdże 15 g (3%)
Sól 1.2%
 

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 6 g soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g ciepłej wody
  • 4 porcje sosu pomidorowego (przepis)
  • dwie kulki mozzarelli, rozdrobnione
  • dowolne dodatki, np. salami i zielone oliwki
  • starkowany parmezan

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól, drożdże i wodę wymieszać i dokładnie wyrobić ręcznie, w robocie kuchennym lub w maszynie do chleba. Wodę dodawać stopniowo, np. zacząć od 200-250 g i dodać resztę tylko jeśli ciasto będzie za suche.

  2. Wyrobione ciasto podzielić na cztery równe porcje i uformować je w kulki. Kulki ciasta położyć na blasze wysypanej mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Powinno to zająć 1-2 godziny.

  3. Wyrośnięty spód rozciągamy w rękach i układamy na blasze do pizzy. Dodajemy sos pomidorowy, mozzarellę i wybrane dodatki. Piec w 220°C lub w 200°C z termoobiegiem aż do zarumienienia brzegów.