Pizza
Tagi:
kuchnia-włoska,
obiad
Autor: Gennaro Contaldo
Czas przygotowania: 2½ godziny
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 6 g soli
- 15 g świeżych drożdży
- 300 g ciepłej wody
- 4 porcje sosu pomidorowego (przepis)
- dwie kulki mozzarelli, rozdrobnione
- dowolne dodatki, np. salami i zielone oliwki
- starkowany parmezan
Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże i wodę wymieszać i dokładnie wyrobić ręcznie, w robocie kuchennym lub w maszynie do chleba. Wodę dodawać stopniowo, np. zacząć od 200-250 g i dodać resztę tylko jeśli ciasto będzie za suche.
Wyrobione ciasto podzielić na cztery równe porcje i uformować je w kulki. Kulki ciasta położyć na blasze wysypanej mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Powinno to zająć 1-2 godziny.
Wyrośnięty spód rozciągamy w rękach i układamy na blasze do pizzy. Dodajemy sos pomidorowy, mozzarellę i wybrane dodatki. Piec w 220°C lub w 200°C z termoobiegiem aż do zarumienienia brzegów.