Moussaka (μουσακάς)
Składniki:
- 1 spory bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki, roztarte w moździerzu
- sól, pieprz, tymianek
- oliwa z oliwek
- 750 mL sosu beszamelowego (przepis)
- 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
Kroimy ziemniaki i jedną cebulę w plastry, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy tak, by równo się pokryły. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Kroimy bakłażana w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, układamy warstwę na ziemniakach i ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Kroimy cukinię w plastry, doprawiamy jak wyżej, układamy warstwę i na kolejne 20 minut do piekarnika.
Drobno siekamy drugą cebulę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy aż zacznie się karmelizować.
Siekamy czosnek i dodajemy do patelni. Dodajemy cynamon i goździki i przesmażamy chwilę.
Dodajemy przecier i mięso i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pomidory z puszki i smażymy dopóki nie odparuje większość wody.
Do mięsa dodajemy połowę przygotowanego beszamelu i dokładnie mieszamy. Układamy mięso z beszamelem na warzywach.
Mięso przykrywamy warstwą beszamelu (druga połowa) i posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika moussaka powinna poleżeć co najmniej godzinę, w przeciwnym razie rozpadnie się podczas krojenia.