Małże z ziemniaczkami
Składniki:
- 500 g małży
- 2 ziemniaki
- 1 zielona papryka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1/2 szklanki białego wina
- sól, pieprz do smaku
- 1 gałązka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od wypłukania piasku z małży. Wkładamy je do miski z osoloną wodą, odczekujemy trochę, po czym pozbywamy się wody i nalewamy świeżej. Wodę zmieniamy w sumie trzy razy.
Podsmażamy grubo posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach dodajemy też posikanego pomidora i przesmażamy kolejnych kilka minut.
Umieszczamy warzywa w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka, dodajemy wino i podgrzewamy całość do wrzenia.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sosu pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy małże. Gotujemy dopóki się nie otworzą. Serwujemy posypane posiekaną pietruszką. Można ją zastąpić pietruszką suszoną.