Małże z ziemniaczkami

Tagi: owoce-morza, obiad, kuchnia-hiszpańska
Autor: ?
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 2
 

Składniki:

  • 500 g małży
  • 2 ziemniaki
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 gałązka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wypłukania piasku z małży. Wkładamy je do miski z osoloną wodą, odczekujemy trochę, po czym pozbywamy się wody i nalewamy świeżej. Wodę zmieniamy w sumie trzy razy.

  2. Podsmażamy grubo posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach dodajemy też posikanego pomidora i przesmażamy kolejnych kilka minut.

  3. Umieszczamy warzywa w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do rondelka, dodajemy wino i podgrzewamy całość do wrzenia.

  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sosu pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.

  5. Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy małże. Gotujemy dopóki się nie otworzą. Serwujemy posypane posiekaną pietruszką. Można ją zastąpić pietruszką suszoną.