Łosoś w marynacie teriyaki

Tagi: ryba, słodkie, obiad
Autor: Gordon Ramsay
Czas przygotowania: 12 godzin
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 2
 

Składniki:

  • 2 porcje filetu z łososia ze skórą
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wlewamy sos sojowy, wino ryżowe, syrop klonowy i oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany kawałek imbiru (może być łyżka pasty imbirowej). Mieszamy.

  2. Obtaczamy rybę marynatą i wstawiamy na noc do lodówki, mięsem w dół.

  3. Następnego dnia po prostu smażymy zamarynowaną rybę na patelni grillowej.