Łopatka wieprzowa duszona w cydrze

Tagi: wieprzowina, obiad
Autor: Chef John
Czas przygotowania: 4 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 750 mL wytrawnego cydru
  • 1 duża cebula cebula, grubo posiekana
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 100 g śmietany
  • świeżo posiekana szałwia
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Łopatkę pokroić w duże kawałki (co najmniej 5x5cm, chociaż nie muszą być równe). Oprószyć solą i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.

  2. Wyjąć mięso z garnka i wrzucić grubo posiekaną cebulę oraz garść posiekanych liści szałwi. Podsmażyć aż cebula zacznie się rumienić.

  3. Dodać cydr i ocet. Jeśli cydr jest słodki, dodać więcej octu. Można też całość zastąpić białym winem (smak będzie wtedy nieco łagodniejszy). Zaczekać aż cydr zawrze i dodać z powrotem mięso wraz z sokami, które puściło.

  4. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Mięso powinno cały czas być przykryte płynem w 2/3. Jeśli za dużo odparuje, uzupełnić wodą.

  5. Po godzinie przewrócić mięso i dusić przez kolejne 2 godziny aż do miękkości.

  6. Odkryć garnek i wmieszać śmietanę. Dusić przez kolejne 15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.