Łopatka wieprzowa duszona w cydrze
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 750 mL wytrawnego cydru
- 1 duża cebula cebula, grubo posiekana
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 100 g śmietany
- świeżo posiekana szałwia
- smalec do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łopatkę pokroić w duże kawałki (co najmniej 5x5cm, chociaż nie muszą być równe). Oprószyć solą i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wyjąć mięso z garnka i wrzucić grubo posiekaną cebulę oraz garść posiekanych liści szałwi. Podsmażyć aż cebula zacznie się rumienić.
Dodać cydr i ocet. Jeśli cydr jest słodki, dodać więcej octu. Można też całość zastąpić białym winem (smak będzie wtedy nieco łagodniejszy). Zaczekać aż cydr zawrze i dodać z powrotem mięso wraz z sokami, które puściło.
Dusić pod przykryciem przez godzinę. Mięso powinno cały czas być przykryte płynem w 2/3. Jeśli za dużo odparuje, uzupełnić wodą.
Po godzinie przewrócić mięso i dusić przez kolejne 2 godziny aż do miękkości.
Odkryć garnek i wmieszać śmietanę. Dusić przez kolejne 15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.