Kurczak z kuskusem, papryką i jarmużem

Tagi: drób, obiad
Autor: Jamie Oliver
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 2
 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g kaszy kuskus
  • 2 duże lub 4 mniejsze grillowane papryki bez skóry
  • 100 g jarmużu lub innej zieleniny (szpinak, burak liściowy)
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub hummusu
  • 15 g świeżej mięty
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka kurkumy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: ostry sos, np. Sriracha

Przygotowanie:

  1. Przygotować marynatę. Zmieszać 2 łyżki oliwy z oliwek z kurkumą i oregano, doprawić solą i pieprzem.

  2. Kurczaka umyć, osuszyć i rozmotylkować. Dokładnie obtoczyć w marynacie i zostawić w misce.

  3. Zieleninę zblanszować we wrzącej wodzie. Zanim straci kolor, przełożyć do sitka do obcieknięcia, ale nie wylewać wody.

  4. Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem po zieleninie tak, by akurat zakrył kaszę. Przykryć miskę i zostawić na kilka minut.

  5. Rozgrzać patelnię i uprażyć orzechy, a następnie rozdrobnić je lekko w moździerzu.

  6. Na tej samej patelni umieścić kurczaka i mocno podsmażyć z jednej strony. Po przełożeniu na drugą stronę, na patelni położyć również grillowaną paprykę.

  7. Do gotowego kuskusu wmieszać posiekaną miętę i sok z cytryny.

  8. Przed podaniem można podgrzać jarmuż. Ułożyć wszystko na talerzu i opcjonalnie polać ostrym sosem.