Kurczak w sosie winnym z pieczarkami
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 400 g pieczarek, pokrojone w plasterki
- 1 cebula, grubo posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szklanka białego wytrawnego wina
- 100 g śmietany
- łyżka mąki pszennej
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Na patelni porządnie zrumienić z obu stron doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć przez minutę, uważając, by się nie spalił.
Dodać pieczarki i przesmażyć je. Można na tym etapie dodać sól, by pieczarki szybciej puściły sok. Posypać mąką i wymieszać - zagęści to później sos.
Do patelni dolać wino i zaczekać aż się zagotuje. Dodać kurczaka i podusić całość kilka minut tak, by odparował alkohol. W razie potrzeby dolać nieco wody.
Wmieszać śmietanę (najlepiej rozrobić najpierw dodając do niej po kilka łyżek sosu z wina, w przeciwnym razie może się zwarzyć) i dusić jeszcze przez kilka minut, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypane natką pietruszki z ziemniaczkami lub makaronem.