Kurczak w sosie winnym z pieczarkami

Tagi: drób, obiad, kuchnia-amerykańska
Autor: Joanna Cismaru
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 2
 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 400 g pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 100 g śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

  1. Na patelni porządnie zrumienić z obu stron doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok

  2. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć przez minutę, uważając, by się nie spalił.

  3. Dodać pieczarki i przesmażyć je. Można na tym etapie dodać sól, by pieczarki szybciej puściły sok. Posypać mąką i wymieszać - zagęści to później sos.

  4. Do patelni dolać wino i zaczekać aż się zagotuje. Dodać kurczaka i podusić całość kilka minut tak, by odparował alkohol. W razie potrzeby dolać nieco wody.

  5. Wmieszać śmietanę (najlepiej rozrobić najpierw dodając do niej po kilka łyżek sosu z wina, w przeciwnym razie może się zwarzyć) i dusić jeszcze przez kilka minut, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  6. Podawać posypane natką pietruszki z ziemniaczkami lub makaronem.