Kurczak w sosie pomidorowo-winnym

Tagi: obiad, drób
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 1½ godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4-5 pomidorów (lub 1 puszka)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtej lub zielonej papryki
  • 100 mL mocnego bulionu lub 1 kostka rosołowa
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, ziarna kolendry, tymianek, majeranek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie
  • 50 g oliwek (opcjonalnie)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki lub plasterki (zależnie od wielkości), cebulę drobno siekamy i podsmażamy wszystko na patelni lub od razu w rondlu. Następnie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i blendujemy. Oliwki kroimy w plasterki.

  2. Podsmażone mięso i warzywa przekładamy do garnka lub rondla (o ile podsmażaliśmy je na patelni), zalewamy winem i wrzucamy kostkę rosołową. Po chwili dodajemy zblendowane pomidory, oliwki, kukurydzę i przyprawy (kolendrę najpierw rozcieramy w moździerzu, żeby nie krzywić się, rozgryzając ją w czasie jedzenia) i dusimy bez przykrycia aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Nadmiar wody powinien odparować po około godzinie duszenia. Całość mieszamy co jakiś czas, żeby składniki nie przywarły do dna garnka.

  3. Danie podajemy z ziemniaczkami i łagodną surówką.