Keralańskie curry z dorsza
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza (przepis)
- 2 drobno pokrojone cebule
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione w prasce
- 1 łyżeczka starkowanego świeżego imbiru
- 3 łyżki keralańskiej pasty curry
- 100 g mleczka kokosowego
- 200 mL wywaru warzywnego lub rybnego
- 4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić cebulę i lekko posolić. Delikatnie smażyć przez 12-15 minut aż zmięknie.
Zblendować 4 pomidory i czosnek. Pozostałe 2 pomidory pokroić w ćwiartki i odłożyć.
Dodać do cebuli pastę curry i podsmażyć przez 3 minuty, następnie dodać zblendowane pomidory z czosnkiem i delikatnie gotować przez 10 minut lub do zagęszczenia się sosu.
Dodać mleczko kokosowe, wywar i kolendrę i gotować przez kolejne 6-8 minut, aż całość się zagęści.
Ułożyć filety z dorsza na wierzchu sosu, obok ułożyć też odłożone wcześniej pomidory. Gotować pod przykryciem przez 4-5 minut lub do momentu, kiedy ryba jest gotowa (można to poznać po tym, że lekko oddzielają się pasemka ryby widelcem).
Podawać z gotowanym ryżem basmati, przyozdobione odrobiną świeżej kolendry.