Keralańskie curry z dorsza

Tagi: obiad, kuchnia-indyjska, ryba
Autor: Rich Harris
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza (przepis)
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione w prasce
  • 1 łyżeczka starkowanego świeżego imbiru
  • 3 łyżki keralańskiej pasty curry
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 200 mL wywaru warzywnego lub rybnego
  • 4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić cebulę i lekko posolić. Delikatnie smażyć przez 12-15 minut aż zmięknie.

  2. Zblendować 4 pomidory i czosnek. Pozostałe 2 pomidory pokroić w ćwiartki i odłożyć.

  3. Dodać do cebuli pastę curry i podsmażyć przez 3 minuty, następnie dodać zblendowane pomidory z czosnkiem i delikatnie gotować przez 10 minut lub do zagęszczenia się sosu.

  4. Dodać mleczko kokosowe, wywar i kolendrę i gotować przez kolejne 6-8 minut, aż całość się zagęści.

  5. Ułożyć filety z dorsza na wierzchu sosu, obok ułożyć też odłożone wcześniej pomidory. Gotować pod przykryciem przez 4-5 minut lub do momentu, kiedy ryba jest gotowa (można to poznać po tym, że lekko oddzielają się pasemka ryby widelcem).

  6. Podawać z gotowanym ryżem basmati, przyozdobione odrobiną świeżej kolendry.