Kapusta zasmażana
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty (przepis)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- liść laurowy
- kilka zaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę odciskamy z soku i siekamy w dość grubą kostkę. Ma to na celu skrócenie włókien kapusty; łatwiej będzie ją mieszać.
Umieszczamy kapustę w rondlu, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zalewamy całość wodą tak, by kapusta była przykryta. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez około półtorej godziny, aż do zmięknięcia kapusty. Uzupełniamy wodę w razie potrzeby.
Siekamy cebulę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania suchych krupek mąki z cebulą. Wlewamy na patelnię kilka łyżek wody z rondelka z kapustą i mieszamy. W efekcie powinniśmy otrzymać gęstą zasmażkę.
Zasmażkę dodajemy do kapusty. Dodajemy też miód, mieszamy, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy zamiast surówki do różnych mięs, np. schabowego, czy pieczonej golonki.
Kapustę można przygotować też w wersji niewegetariańskiej. W tym celu zasmażkę przygotowujemy inaczej. Kroimy w kostkę boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Na nim smażymy cebulę i ostatecznie przygotowujemy zasmażkę.