Kapusta zasmażana

Tagi: wegetariańskie, dodatek
Autor: ?
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty (przepis)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • liść laurowy
  • kilka zaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciskamy z soku i siekamy w dość grubą kostkę. Ma to na celu skrócenie włókien kapusty; łatwiej będzie ją mieszać.

  2. Umieszczamy kapustę w rondlu, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zalewamy całość wodą tak, by kapusta była przykryta. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez około półtorej godziny, aż do zmięknięcia kapusty. Uzupełniamy wodę w razie potrzeby.

  3. Siekamy cebulę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania suchych krupek mąki z cebulą. Wlewamy na patelnię kilka łyżek wody z rondelka z kapustą i mieszamy. W efekcie powinniśmy otrzymać gęstą zasmażkę.

  4. Zasmażkę dodajemy do kapusty. Dodajemy też miód, mieszamy, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  5. Podajemy zamiast surówki do różnych mięs, np. schabowego, czy pieczonej golonki.

  6. Kapustę można przygotować też w wersji niewegetariańskiej. W tym celu zasmażkę przygotowujemy inaczej. Kroimy w kostkę boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Na nim smażymy cebulę i ostatecznie przygotowujemy zasmażkę.