Ciasteczka Glabaski

Tagi: deser, słodkie, ciastka
Autor: Maria Glabas
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 8
 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka smalcu lub dodatkowo tyle samo margaryny
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 3 jajka (jedno białko zostawić do smarowania ciastek)
  • 40 g amoniaku
  • ok. 2/3 kubeczka śmietany
  • 2-3 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Wszystko razem posiekać i ugnieść. Ciasto musi być takie, jak na pierogi, miękkość należy regulować śmietaną.

  2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połówki dodać kakao i odrobinę śmietany.

  3. Rozwałkować obie porcje ciasta na dwa placki, nałożyć je na siebie, docisnąć i zrolować. Pokroić na krążki ok. 1cm grubości, każdy dodatkowo lekko rozwałkować.

  4. Wierzch ciastek posmarować odłożonym białkiem i zamoczyć w cukrze. Piec w temperaturze 200°C.