Chłodnik

Tagi: zupa, wegetariańskie, kuchnia-polska
Autor: Anna Marczuk
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 8
 

Składniki:

  • pęczek botwiny, co najmniej 5 buraczków
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Starkować marchew i pokroić botwinę razem z buraczkami. Zalać wodą, doprawić odrobiną soku z cytryny i gotować warzywa aż do miękkości (około godziny).

  2. Schłodzić, dodać pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka i ogórka, posiekany szczypior i koper. Zabielić śmietaną, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  3. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Podawać na zimno.