Chleb pszenno-żytni

Tagi: pieczywo, wegetariańskie, wegańskie
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 18 godzin
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 2

Prosty chleb pszenno-żytni 50/50 z formy. Nie wymaga intensywnego wyrabiania ani wytworzenia silnej siatki glutenu.

Masa mąki 1200 g
Masa płynów 900 g
Hydracja 75%
Sól 2%
Tłuszcz 2%
Zaczyn

Składniki:

  • 600 g mąki żytniej razowej
  • 450 g wody
  • 50 g zakwasu

Przygotowanie:

  1. Zaczyn przygotować dnia poprzedzającego pieczenie.

  2. Dokładnie zmieszać składniki w misie. Zakryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin.

Chleb

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 450 g wody
  • 24 g soli
  • 24 g neutralnego oleju
  • (opcjonalnie) dowolne nasiona

Przygotowanie:

  1. Zmieszać w misie składniki (z wyjątkiem nasion) i zagnieść przez kilka minut do wytworzenia trochę glutenu.

  2. Dodać zaczyn i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch masy można posypać dowolnymi ziarnami (warto je wcisnąć w ciasto zwilżonymi palcami, w przeciwnym razie będą łatwo odpadać). Można też nasypać nasion na pergamin przed przełożeniem ciasta, by nasiona również znalazły się na spodzie chleba.

  3. Pozostawić do wyrośnięcia; ciasto powinno urosnąć o około 50%. Wyrastanie może potrwać kilka godzin, zależnie od temperatury otoczenia i siły zakwasu.

  4. Piec 15 minut w 230°C, a następnie 45 minut w 210°C. Po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i ostudzić na kratce.

  5. W celu przyspieszenia wyrastania, do ciasta można wmieszać nieco drożdży. Nie wpłynie to zbytnio na smak, bo ten i tak będzie pochodził głównie z zaczynu.