Chleb "zebra"

Tagi: pieczywo, wegetariańskie, wegańskie
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 12-24 godziny
Poziom trudności: 4/5
Liczba porcji: 2

Dwukolorowy chleb pszenny, około 30% mąki razowej.

Masa mąki 1200 g
Masa płynów 850 g
Hydracja 71%
Inokulacja 18%
Sól 2%
Cukry 5%
Tłuszcz 2%
Zaczyn

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 75 g wody
  • 50 g zakwasu

Przygotowanie:

  1. Dokładnie zmieszać składniki w słoiku. Zakryć folią spożywczą i odstawić na 4-8 godzin, do wyraźnego zwiększenia objętości.

Chleb

Składniki:

  • 850 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 750 g wody
  • 24 g soli
  • 60 g melasy
  • 24 g neutralnego oleju
  • (opcjonalnie) mak niebieski

Przygotowanie:

  1. Zmieszać w misie mąkę i wodę, połączyć i odstawić na godzinę pod przykryciem (autoliza).

  2. Dodać sól, olej i przygotowany zaczyn. Dokładnie połączyć. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części i umieścić w oddzielnych misach. Do jednej połowy wmieszać melasę.

  3. Obie połowy ciasta składać co najmniej 3 razy w 30-minutowych odstępach, aż do wytworzenia silnej siatki glutenu. Następnie fermentować 2-3 godziny.

  4. Obie połowy ciasta podzielić na równe połówki i wstępnie uformować cztery kulki. Oprószyć mąką ryżową, przykryć i zostawić na blacie na 30 minut w celu rozluźnienia glutenu.

  5. Uformować dwa bochenki. Najpierw rozciągnąć ciasto białe w kwadrat, nałożyć warstwę maku, następnie nakryć troszkę mniejszym kwadratem ciasta z melasą. Złożyć na trzy, następnie zwinąć w bochenek. Bochenki przełożyć do foremek do pieczenia lub obficie oprószonych mąką ryżową koszyków do wyrastania. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 8-18 godzin.

  6. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Bochenki piec z parą przez 20 minut, następnie bez pary przez kolejne 20-25 minut, do zarumienienia skórki.

  7. W przypadku używania koszyka do wyrastania, bochenek naciąć przed włożeniem do piekarnika.

  8. Po upieczeniu ostudzić bochenki na kratce.