Chleb tostowy

Tagi: pieczywo, wegetariańskie
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 18 godzin
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 1

Prosty chleb tostowy z lekko mleczno-maślanym posmakiem. Świetny do tostów i kanapek na słodko.

Masa mąki 600 g
Masa płynów 390 g
Hydracja 65%
Drożdże 12 g (2%)
Sól 2%
Tłuszcz 8.3%
Zaczyn (poolish)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g wody
  • 2 g drożdży świeżych

Przygotowanie:

  1. Zaczyn przygotować dnia poprzedzającego pieczenie.

  2. Zmieszać składniki i pozostawić na minimum 12 godzin w misce zakrytej folią spożywczą.

Chleb

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 290 g mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 10 g drożdży świeżych
  • 12 g soli

Przygotowanie:

  1. W misie zmieszać przygotowany zaczyn z resztą składników. Wyrabiać intensywnie przez 10 minut.

  2. Wyrastanie wstępne: 1 godzina. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

  3. Przebić ciasto. Uformować kwadrat o boku mniej więcej równym długości keksówki. Zwinąć ciasto w ciasne cygaro i umieścić w wyłożonej pergaminem keksówce.

  4. Wyrastanie końcowe: 1 godzina. Po wyrośnięciu ciasto powinno wyraźnie wystawać poza keksówkę. Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.

  5. Wyjąć bochenek z keksówki i schłodzić na kratce.

  6. W celu wzbogacenia smaku, warto 100 g mąki białej zamienić na pełnoziarnistą.

  7. Do ciasta można też dodać więcej masła i do 5% cukru w celu uzyskania pieczywa maślanego.