Najprostszy chleb na drożdżach

Tagi: pieczywo, wegetariańskie, wegańskie
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 5 godzin
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 1

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, przygotowywany w kilka godzin z mąki pszennej. Przepis bez zagniatania.

Masa mąki 600 g
Masa płynów 420 g
Hydracja 70%
Sól 2%
Tłuszcz 2%
 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 420 g wody
  • 12 g soli
  • 12 g neutralnego oleju
  • 12 g drożdży

Przygotowanie:

  1. Zmieszać w misie wszystkie składniki do momentu, gdy nie będzie już suchej mąki.

  2. Składać ciasto co 30 minut aż do wytworzenia silnej siatki glutenu.

  3. Wyrastanie wstępne: 2 godziny.

  4. Przebić i uformować ciasto w kulkę. Pozostawić na oprószonej mąką ryżową stolnicy do rozluźnienia się na 5-10 minut.

  5. Rozpłaszczyć ciasto i zrolować w cygaro o długości równej długości keksówki. Przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki szwem do dołu.

  6. Wyrastanie końcowe: 1-2 godziny, do podwojenia objętości.

  7. Piec 25 minut w 230°C parą, następnie 20 minut bez pary. Wyjąć z keksówki i pozostawić bochenek na kratce do ostygnięcia.

  8. W celu wzbogacenia smaku, warto zastąpić część mąki białej mąką razową, np. 480 g mąki chlebowej i 120 g mąki żytniej razowej typ 2000.