Najprostszy chleb na drożdżach
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, przygotowywany w kilka godzin z mąki pszennej. Przepis bez zagniatania.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 420 g wody
- 12 g soli
- 12 g neutralnego oleju
- 12 g drożdży
Przygotowanie:
Zmieszać w misie wszystkie składniki do momentu, gdy nie będzie już suchej mąki.
Składać ciasto co 30 minut aż do wytworzenia silnej siatki glutenu.
Wyrastanie wstępne: 2 godziny.
Przebić i uformować ciasto w kulkę. Pozostawić na oprószonej mąką ryżową stolnicy do rozluźnienia się na 5-10 minut.
Rozpłaszczyć ciasto i zrolować w cygaro o długości równej długości keksówki. Przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki szwem do dołu.
Wyrastanie końcowe: 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
Piec 25 minut w 230°C parą, następnie 20 minut bez pary. Wyjąć z keksówki i pozostawić bochenek na kratce do ostygnięcia.
W celu wzbogacenia smaku, warto zastąpić część mąki białej mąką razową, np. 480 g mąki chlebowej i 120 g mąki żytniej razowej typ 2000.