Chili con carne

Tagi: obiad, kuchnia-meksykańska, wołowina
Autor: Karol Okrasa
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
 

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, odsączonej
  • 2 papryczki chili, drobno pokrojone
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 100 mL bulionu
  • 1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę 1cm
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie.

  2. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli.

  3. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor.

  4. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 minut.

  5. Paprykę kroimy w kosteczkę 1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 minut.

  6. Dodajemy odsączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minut, delikatnie mieszając.

  7. Podajemy z białym ryżem.