Chili con carne
Tagi:
obiad,
kuchnia-meksykańska,
wołowina
Autor: Karol Okrasa
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, odsączonej
- 2 papryczki chili, drobno pokrojone
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 100 mL bulionu
- 1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę 1cm
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie.
Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli.
Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor.
Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 minut.
Paprykę kroimy w kosteczkę 1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 minut.
Dodajemy odsączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minut, delikatnie mieszając.
Podajemy z białym ryżem.