Burrito

Tagi: kuchnia-meksykańska, obiad, fast-food, wołowina
Autor: Dominik Marczuk
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: 2/5
Liczba porcji: 8
 

Składniki:

  • 8 meksykańskich tortilli
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka startego w moździerzu kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na oliwie mięso. Od razu obficie posypać solą i pieprzem.

  2. Gdy mięso jest gotowe, dodać kmin, paprykę wędzoną, pieprz kajeński i oregano i przesmażyć jeszcze minutę, a następnie przełożyć całość do miski i odstawić.

  3. Bez czyszczenia patelni, podsmażyć cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić połowę czosnku i podsmażyć jeszcze przez minutę, a następnie dodać pomidory. Można dodać też nieco wody, aby pozwolić pomidorom dłużej się gotować, co poprawi ich smak.

  4. Gdy niemal cała wilgoć odparuje z pomidorów, wrzucić resztę czosnku, odłożone mięso i odsączoną fasolę. Podgrzać farsz i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  5. Tortille ułożyć na rozgrzanej suchej patelni na 10-20 sekund z każdej strony, co je zmiękczy. Rozsmarować łyżkę śmietany lub jogurtu, nałożyć 1/8 farszu i ułożyć kilka pasków świeżej papryki (mogą być też inne dodatki, np. ser). Zawinąć tortillę jak naleśnika, jak najściślej się da.

  6. Burrito ułożyć "szwem" w dół na rozgrzanej patelni i pozwolić, by się podgrzało przez około pół minuty. Utwardzi to tortillę i zapobiegnie jej rozwijaniu.