Bułki do hamburgerów

Tagi: pieczywo, fast-food, wegetariańskie
Autor: Chef John
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 8
Masa mąki 500 g
Masa płynów 200 g
Hydracja 40%
Drożdże 15 g (3%)
Sól 1.2%
Cukry 8%
Tłuszcz 8%
 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 6 g soli
  • 2 jajka
  • 200 g wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • ziarno sezamu

Przygotowanie:

  1. Zmieszać mąkę, wodę, masło, sól, cukier i drożdże. Dodać 1,5 jajka (lub jedno jeśli jest duże). Wyrabiać ręcznie lub w robocie/maszynie przez 10 minut.

  2. Wyrastanie wstępne: 2 godziny.

  3. Przebić ciasto i podzielić na 8 równych części. Uformować płaskie krążki o wysokości 1-1,5cm i ułożyć na blasze.

  4. Wyrastanie końcowe: 1 godzina.

  5. Delikatnie posmarować bułki rozmąconym pozostałym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Piec 15-17 minut w 190°C.