Bułki do hamburgerów
Tagi:
pieczywo,
fast-food,
wegetariańskie
Autor: Chef John
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 6 g soli
- 2 jajka
- 200 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- ziarno sezamu
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę, wodę, masło, sól, cukier i drożdże. Dodać 1,5 jajka (lub jedno jeśli jest duże). Wyrabiać ręcznie lub w robocie/maszynie przez 10 minut.
Wyrastanie wstępne: 2 godziny.
Przebić ciasto i podzielić na 8 równych części. Uformować płaskie krążki o wysokości 1-1,5cm i ułożyć na blasze.
Wyrastanie końcowe: 1 godzina.
Delikatnie posmarować bułki rozmąconym pozostałym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Piec 15-17 minut w 190°C.