Bułeczki pszenne

Tagi: pieczywo, wegetariańskie
Autor: Tomasz Schutz
Czas przygotowania: 3½ godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 8
Masa mąki 600 g
Masa płynów 300 g
Hydracja 50%
Drożdże 15 g (2.5%)
Sól 1%
Cukry 1%
Tłuszcz 2%
 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 6 g soli
  • 6 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 12 g oliwy z oliwek
  • 300 g mleka

Przygotowanie:

  1. Składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ręcznie, w robocie kuchennym lub w maszynie do chleba. Mleka na początek dodać 2/3, a następnie stopniowo dolewać w razie potrzeby, tak, aby uzyskać ciasto sprężyste, ale nie klejące.

  2. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

  3. Wyrośnięte ciasto przebić, podzielić na osiem równych porcji i uformować w kulki. Kulki ciasta położyć na blasze wysypanej mąką, spłaszczyć je, naciąć na górze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

  4. Wyrośnięte bułeczki wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piec około 18 minut, aż bułeczki się zarumienią.