Bułeczki maślane
Lekko słodkie bułeczki o delikatnym miąższu, idealne do kawy. Oryginalny przepis został delikatnie zmodyfikowany.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 230 g mleka
- 1 duże jajko, rozmącone
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 11 g soli
- 7 g świeżych drożdży
- mak do dekoracji
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w wodzie, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz maku). Nieco jajka zostawić do posmarowania bułeczek.
Zagniatać aż do wytworzenia silnej siatki glutenu.
Wyrastanie wstępne: 1 godzina lub do podwojenia objętości.
Przebić ciasto i podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki układać dość ciasno, tak, żeby pozrastały się brzegami.
Wyrastanie końcowe: około 1 godzina, ale należy obserwować wielkość bułeczek. Jeśli wyraźnie jeszcze rosną, można dać im więcej czasu. Powinny być na tyle wyrośnięte, żeby w piekarniku wzrost był już minimalny.
Przed pieczeniem posmarować bułki z wierzchu resztką jajka i posypać makiem.
Piec w 205°C przez 15-20 minut, do zarumienienia się wierzchu bułeczek.
Część mąki można zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dekorować można także sezamem.