Bułeczki maślane

Tagi: pieczywo, wegetariańskie, słodkie
Autor: Tomasz Deker
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: 3/5
Liczba porcji: 10

Lekko słodkie bułeczki o delikatnym miąższu, idealne do kawy. Oryginalny przepis został delikatnie zmodyfikowany.

Masa mąki 500 g
Masa płynów 230 g
Hydracja 46%
Drożdże 7 g (1.4%)
Sól 2.2%
Cukry 10%
Tłuszcz 10%
 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g mleka
  • 1 duże jajko, rozmącone
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 11 g soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • mak do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozprowadzić w wodzie, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz maku). Nieco jajka zostawić do posmarowania bułeczek.

  2. Zagniatać aż do wytworzenia silnej siatki glutenu.

  3. Wyrastanie wstępne: 1 godzina lub do podwojenia objętości.

  4. Przebić ciasto i podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki układać dość ciasno, tak, żeby pozrastały się brzegami.

  5. Wyrastanie końcowe: około 1 godzina, ale należy obserwować wielkość bułeczek. Jeśli wyraźnie jeszcze rosną, można dać im więcej czasu. Powinny być na tyle wyrośnięte, żeby w piekarniku wzrost był już minimalny.

  6. Przed pieczeniem posmarować bułki z wierzchu resztką jajka i posypać makiem.

  7. Piec w 205°C przez 15-20 minut, do zarumienienia się wierzchu bułeczek.

  8. Część mąki można zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dekorować można także sezamem.